Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές χρήσιμες ιστοσελίδες που μπορούμε να βρούμε. Εκτός από την ευκολία πλοήγησης, υπάρχουν συνήθως άλλα μέρη ενός ιστότοπου που εμφανίζονται επανειλημμένα σε σελίδες.
Οι περισσότεροι ιστότοποι έχουν κάποια μορφή επωνυμίας, λογότυπου ή banner τύπου masthead για να δείξουν την κυριότητα. Ο ιστότοπος θα έχει το λογότυπο στην επάνω αριστερή θέση και αυτό το λογότυπο θα περιέχει το τμήμα του δικτύου στο οποίο βρίσκεστε (όπως “Ταξίδια”, “Ταινίες”, “Αυτοκίνητα” κ.λ.π.).
Ωστόσο, η κεφαλίδα (στο πάνω μέρος της σελίδας) μπορεί να περιέχει περισσότερα από ένα λογότυπο. Μπορεί επίσης να περιέχει, ή να επισυνάπτεται, στην κύρια πλοήγηση. Ένα πλαίσιο αναζήτησης δεν είναι ασυνήθιστο, επιτρέποντας στους χρήστες να αναζητούν στον ιστότοπο αντί να περιηγούνται χρησιμοποιώντας μενού και συνδέσμους. Θα πρέπει να συμπεριλάβετε τα περισσότερα ή όλα αυτά τα στοιχεία σε κάθε σελίδα του ιστότοπού σας.
Το υποσέλιδο (η τελευταία περιοχή της σελίδας) θα πρέπει να περιέχει επιπλέον πληροφορίες, όπως την ειδοποίηση πνευματικών δικαιωμάτων και συνδέσμους προς χρήσιμες βοηθητικές σελίδες στον ιστότοπό σας, εάν τις έχετε (όπως “Σχετικά με αυτόν τον ιστότοπο”, “Όροι και Προϋποθέσεις”, “Επικοινωνήστε μαζί μας” και τα λοιπά).
Το χρώμα, η διάταξη, η χρήση σχημάτων και εικονιδίων, η τυπογραφία και οι εικόνες συνδυάζονται όλα για να δημιουργήσουν μια συνολική εντύπωση μιας σελίδας ως «ανήκει» στον ιστότοπο στον οποίο βρίσκεται – η συνέπεια είναι το κλειδί. Η χρήση σταθερών εμφανίσεων και τοποθέτησης βοηθά να σας κρατήσει προσανατολισμένους ως προς το πού σε έναν ιστότοπο που έχετε καταλήξει και δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας. Γνωρίζετε ότι η σελίδα στην οποία βρίσκεστε τώρα σχετίζεται και αποτελεί μέρος της ίδιας εμπειρίας με τις προηγούμενες σελίδες επειδή συνδέονται οπτικά και σχετίζονται. Όταν σχεδιάζετε τον ιστότοπο σας πρέπει να το έχετε υπόψη σας και να μην δημιουργείτε διαφορετική εμφάνιση για όλες τις σελίδες του ιστότοπου.
Στον ιστότοπό μας Εργαστήρι Παιδικής Τέχνης, η κεφαλίδα της σελίδας περιέχει το λογότυπο και το όνομα του εργαστηρίου για να το ενισχύσει αυτό στους επισκέπτες καθώς μετακινούνται γύρω από τον ιστότοπο και τους δίνουν μια αίσθηση οικειότητας ότι εξακολουθούν να αναζητούν πληροφορίες σχετικά με το εργαστήριό μας. Το υποσέλιδο περιέχει πληροφορίες πνευματικών δικαιωμάτων για τον ιστότοπο και για τις εικόνες και τα βίντεο στον ιστότοπο. Επίσης, περιέχει συνδέσμους προς σελίδες σχετικά με την επικοινωνία και τις δραστηριότητές μας.
Ευχρηστία
Η χρηστικότητα είναι ένας γενικός όρος για να κάνει έναν ιστότοπο να συμπεριφέρεται με ορθολογικό και αναμενόμενο τρόπο.
Έχετε προσπαθήσει ποτέ να διαβάσετε ένα άρθρο σε μια πύλη ειδήσεων μόνο για να βρείτε ότι έπρεπε να εγγραφείτε μαζί τους πριν μπείτε να το διαβάσετε; Πάντα προσπαθείτε να κάνετε κράτηση πτήσης ή ταξιδιού στο διαδίκτυο σε λιγότερο από δύο λεπτά – την ώρα που θα περίμενε κανείς να εξηγήσει το ταξίδι για το οποίο θέλετε να αγοράσετε εισιτήρια σε κάποιον μέσω τηλεφώνου; Πληκτρολογήσατε ποτέ μια διεύθυνση ή έναν αριθμό πιστωτικής κάρτας μόνο για να σας πει ότι την έχετε καταχωρίσει σε λάθος μορφή;
Όλα αυτά είναι παραδείγματα κακής χρηστικότητας – που απορρέουν από τη μη εξέταση των αναγκών των χρηστών του ιστότοπου. Τοποθετώντας αυτές τις ανάγκες στο επίκεντρο της εμπειρίας που σχεδιάζετε και δημιουργείτε, έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσετε έναν ικανοποιητικό και χρήσιμο ιστότοπο.
Η δημιουργία χρήσιμων ιστότοπων δεν είναι εύκολη, ωστόσο, και μεγάλο μέρος της γνώσης προέρχεται απλώς από την εμπειρία. Κρατήστε ένα ημερολόγιο με πράγματα που σας ενοχλούν σε άλλους ιστότοπους και μάθετε να μην τα κάνετε στον δικό σας.
Μπορείτε να τσεκάρετε τα ακόλουθα:
- Μπορούν να βρουν οι χρήστες σελίδες που αναζητούν;
- Η αναζήτηση τους δίνει τα σωστά αποτελέσματα για τους όρους αναζήτησης που χρησιμοποιούνται;
- Οι εικόνες/ήχος/βίντεο λειτουργούν στο πρόγραμμα περιήγησής τους;
- Ενοχλούνται σε τίποτα;
- Είναι ευχαριστημένοι;
Ο αποκλειστικός έλεγχος χρηστικότητας είναι κάτι που οι επαγγελματικές εταιρείες χρεώνουν πολλά χρήματα, αλλά ακόμη και μερικές γρήγορες άτυπες δοκιμές με φίλους και συγγενείς μπορούν να σας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για προβλήματα που δεν έχετε παρατηρήσει. Αυτό συμβαίνει επειδή δημιουργήσατε τον ιστότοπο, οπότε μπορείτε να μαντέψετε τα πράγματα – άλλα άτομα, ωστόσο, δεν μπορούν να το κάνουν.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ